Vad är kombucha?

Kombucha eller volgasvamp som den också kallas är en symbiotiskt kultur med många olika bakterie- och jäststammar som har använts av människor främst i Kina och Ryssland, under tusentals år.
Genom att låta din kombuchasvamp fermentera svart te får du en lätt syrlig, smakrik och hälsosam dryck.
Allt fler upptäcker hur gott kombucha är, vi använder den som ett alternativ till söta och onyttiga läskedrycker.
Kombucha är hälsosamt & används som avgiftande, för ökad energi och förbättrat immunförsvar. Det används ofta för att förbättra och stabilisera magfunktionen.

Kort beskrivning över bryggningen
1. Brygg svart, sött te. Ca 2 tsk te och 1 dl socker per liter. Låt dra länge, låt svalna till rumstemperatur. (Sila av teet!)
2. I en ren burk lägger man ner kombuchakulturen ("svampen") och häller i startvätskan*. Sedan fyller man upp med så mycket starkt, sött rumstempererat te att startvätskan utgör ca 15% av hela mängden vätska.
3. Täck över burken med ett tätvävt tyg. Glesa tyger släpper lätt igenom fruktflugor. Använd t.ex. en rejäl kökshandduk, eller vår favorit, en microfibertrasa. Fäst runt med en gummisnodd.
4. Låt stå i rumstemperatur men inte i direkt sol. Vänta! Efter ca 10 dagar smakar det lagom syrligt för att många ska tycka det är gott. Det kan gå snabbare på sommaren eller om burken står varmt, det går ofta långsammare på vintern. 
5. Börja provsmaka redan efter 3-5 dagar genom att sticka ner ett rent sugrör i burken och ta en slurk. Om det inte är syrligt nog så fortsätt provsmaka varannan var tredje dag tills du tycker det smakar bra! Kombuchan är klar när just du tycker den smakar bra. 

*Startvätska är helt enkelt färdigbryggd kombucha. Den är bryggd väldigt länge & är alldeles för sur för att dricka men då är vätskan också helt full av alla dom aktiva organismer som kan skapa ny kombucha. 
Emoji grin


-----------------------------------
Vi har Startpaket TILL SALULevereras snabbt till hela Sverige på bara 1-2 dagar. Oavsett om man bor Storstäderna Stockholm, Göteborg eller Malmö eller Sveriges landsbygd och glesbygd. Start-packen innehåller en kombuchakultur ("svamp") & kraftfull startvätska samt enkel & noggrann beskrivning. Vi skickar också till övriga norden med en något högre portokostnad.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två kulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

För att beställa ett Kombucha Startpaket mailaforsnashemman@gmail.com 
Skriv namn/adress och om du vill betala med swish eller faktura (15kr faktavg)

Observera att mailadressens direktlänk ibland inte fungerar med vissa mobiltelefoner. 
I så fall är det bara att skicka ett vanligt mail till vår mailadress: forsnashemman@gmail.com

Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar